Löysin jo jokin aika sitten reseptin lusikkasämpylöihin.
Tuoretta, hyvää, helppoa ja itse tehtyä.
Alunperin reseptin olen löytänyt keittiokirjasta nimeltä Apukokin Keitto Kirja.
Tästä olen vain hieman muokannut oman versioni.
Resepti:
2 pss kuivahiivaa ( koska sitä löytyy aina kaapista)/ tai 25g tuorehiivaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
1tl suolaa
0,5-1 dl öljyä
2 dl kaurahiutaleita
6-7 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja ( taikina saa ja kuuluukin jäädä löysäksi)
1 rkl hunajaa tai sokeria
Maun mukaan joukkoon olen välillä lisännyt porkkaraastetta tai juustoraastetta.
Lisää kädenlämpöisen veden joukkoon hiiva. Jos käytät kuivahiivaa, se kannattaa sekoittaa ensin vaikka desiin jauhoja, tällöin myös vesi saa olla hieman kuumempaa kuin tuorehiivaa käytettäessä.
Nyt voit lisätä suolan, hunajan ja öljyn. Itse käytin reilu 0,5 dl öljyä.
Mittaa kaurahiutaleet mukaan.
Sekoittele taikinaa vaikka nuolijan kanssa aika ajoin, jotta taikinaan ei jää kokkareita.
Viimeisenä lisätään jauhoja vähän kerrallaan. Jos olet käyttänyt kuivahiivaa, muista että olet siis jo lisännyt desin jauhoja.
Taikina siis saa olla löysä, koska tarkoituksena ei ole käsin pyöritellä sämpylöitä.
Kun taikina on valmis, peitä kulho leivinliinalla ja anna kohota vajaa tunnin verran.
Kohottamisen jälkeen nostele taikinaa leivinpaperilla vuoratun pellin päälle lusikoiden/kauhan avulla. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Sämpylöistä ei tule kauniin pyöreitä ja tasaisen kokoisia, mutta maistuvat sitäkin paremmalta!
Ja tässä vielä kuvaa valmiista sämpylöistä, jotka muuten katosivat melko nopeasti: )
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti